Να δουλεύεις ή να εργάζεσαι;

Συντάκτης: Μαρία Πολίτη

Τί συμβαίνει αν ο χώρος που παρέχουμε υπηρεσίες μας αλλοτριώνει και βάζει φρένο στην φαντασία και δημιουργικότητα μας;

Όλοι μας λίγο ή πολύ ψάχνουμε να βρούμε δουλειά είτε στο τομέα μας ή κάπου αλλού. Τί συμβαίνει, όμως, αν ο χώρος που παρέχουμε υπηρεσίες μας αλλοτριώνει και βάζει φρένο στην φαντασία και δημιουργικότητα μας;

Η εργασία σου, η ζωή σου

Μεγάλο μέρος της μέρας μας καλύπτεται από την εργασία. Το θεμιτό είναι, λοιπόν,  να μας γεμίζει με γνώσεις, εμπειρία και θετική ενέργεια. Όλα αυτά αποτελούν κίνητρο για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να αποδίδουμε τα βέλτιστα στο χώρο εργασίας μας.

Έτσι, μπορεί να γυρνάμε σπίτι κουρασμένοι αλλά καμιά κούραση δε συγκρίνεται με την πνευματική πληρότητα που έχουμε όταν ο εργασιακός χώρος μας προσφέρει αυτά που αναζητούμε. 

Η δουλειά σου, η καταδίκη σου

Τι συμβαίνει όμως όταν ο χώρος εργασίας μας γίνεται μέρος… βασανιστηρίων; Φυσικά δεν εννοώ να σε βαράνε με βρεγμένη ζώνη, αλλά όταν το κλίμα γίνεται αποπνικτικό  και οι συνάδελφοι αρνητικοί, τότε τη βρεγμένη ζώνη τη λες και ευτύχημα!

Δεν είναι τυχαίο που η λέξη δουλειά δηλώνει υποταγή και απαγόρευση, πρωτίστως  στον εαυτό μας που δεν εκφράζεται, δε δημιουργεί, δεν καλλιεργεί την φαντασία και έπειτα στον μόχθο μας ως υλικό που θα πρέπει να αναδειχθεί και να ανθίσει. Ο όρος μάλιστα έχει περάσει στις μάζες με την έννοια της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας που κάτω απ’ τις διαταγές άλλων, σπρώχνει το είναι σου μακριά. Παύεις να είσαι ο εαυτός σου και γίνεσαι μια αυτόματη μηχανή που ο χαρακτήρας σου θα πρέπει να είναι απουσιάζει απ’ τον χώρο.

Είδη συναδέλφων: είναι ανάμεσά μας 

Να δουλεύεις ή να εργάζεσαι;

Τοξικοί συνάδελφοι: Είναι εκείνοι που φθονούν, βάζουν τρικλοποδιές και προσπαθούν σε κάθε επιτυχία να βρουν ένα ψεγάδι. Δε θα σου πουν ποτέ μπράβο και το πιο πιθανό είναι να μη σου μιλάνε όταν δουλεύετε μαζί. Μέσα στον εργασιακό χώρο δεν θα σε προσεγγίσουν ούτε για να συνομιλήσετε, ούτε για να ζητήσουν βοήθεια όταν χρειαστούν.

Συνάδελφοι που εμπνέουν: Είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν για τη μαεστρία τους και θα σε βοηθήσουν να πας μπροστά δίνοντας σου τις γνώσεις τους. Είναι εκείνοι που μπορεί να ηγούνται της ομάδας αλλά ποτέ δε θα δώσουν εντολές. 

Η δουλειά μας τότε αποκτά διάσταση γιατί αρχίζει και γεμίζει με εμπειρίες ατόμων που θέλουν να μας βοηθήσουν είτε το φωνάζουν, είτε είναι χαμηλών τόνων. Θα σου πουν κάτι για να το εφαρμόσεις με τον δικό σου τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να έχει πρόσημο θετικό. Δεν κάνουν τον επιτηρητή, αλλά αναγνωρίζουν τον τρόπο σου και την ικανότητα να ακούς και να εφαρμόζεις με το μυαλό σου ό,τι πρέπει να γίνει.

Ο χώρος εργασίας είναι το όλο

Είτε δουλεύουμε με άλλους, είτε μόνοι μας, είναι πολύ σημαντικό το μέρος που βρισκόμαστε να αποτελεί κίνητρο για έμπνευση. Στην περίπτωση που δουλεύει κάποιος ως ελεύθερος επαγγελματίας, εύλογα, μόνος του φτιάχνει τον χώρο και θέτει την οργάνωση, αλλά στις περιπτώσεις που απασχολούμαστε σε μια ιεραρχία, πρώτοι οι ανώτεροι θα πρέπει να δίνουν ώθηση και κίνητρο μέσω των στόχων της εταιρείας. Αλήθεια, πόσες δουλειές έχουν όραμα να εξελιχθούν οι ίδιες και όχι να εξελίξουν τα ταμεία τους; Σχεδόν κανείς δε σκέφτεται ότι η καλή στρατηγική σε μια εργασία και το μεθοδικό πλάνο θα οργανώσει μια ομάδα που θα έχει και ξεκάθαρους στόχους. Κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, φαίνεται στον χώρο, στην οργάνωση, στους συνεργάτες.

Συντάκτης: Μαρία Πολίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.